Ιστορικό

 

 

Ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης είναι ο παλαιότερος και ιστορικότερος σύλλογος στη Β. Ελλάδα που διαθέτει τμήμα Συγχρονισμένης Κολύμβησης.

Το τμήμα της Συγχρονισμένης Κολύμβησης ιδρύθηκε το 1995. Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, η ομάδα με συνολικά 10 αθλήτριες στο δυναμικό της, δεν συμμετείχε σε πανελλήνιους αγώνες καθώς βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο ως προς την οργάνωση και την προετοιμασία. Για πρώτη φορά ο Ηρακλής αγωνίστηκε το 1998 κατακτώντας τη 13η θέση.

Το 2000 η ομάδα άρχισε να κάνει τα πρώτα της βήματα προς την άνοδο και κατάφερε να διεκδικήσει την 6η θέση της Γ’ κατηγορίας (ηλικίες 12-15) και την 9η θέση στις ηλικίες 8-11. Το 2002 το προπονητικό δυναμικό του Ηρακλή αναβαθμίστηκε με την προσθήκη των Δήμητρα Μπαλακέρα, Μαρία Σκούπρα και Φωτεινή Ρέντα ενώ λίγο αργότερα προστέθηκαν οι Ναταλία Νάνου και Ευγενία Κουτσούδη. Αξιοσημείωτο ήταν το γεγονός πως τις χρονιές 2007-2008 ο αριθμός των αθλητριών αυξήθηκε αισθητά με αποτέλεσμα να προπονούνται περίπου 50 κορίτσια καθημερινά στο Εθνικό Κολυμβητήριο.

Έκτοτε το τμήμα της συγχρονισμένης κολύμβησης έλαβε μέρος σε πανελλήνια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών, διεκδικώντας τις περισσότερες φορές την 4η και 5η θέση κατάταξης.

Οι αθλήτριες με τις σημαντικότερες διακρίσεις είναι οι:

  • Ευγενία Κουτσούδη
  • Αγγελική Βουχάρα
  • Βικτωρία Κωνσταντινίδου

Η Ευγενία Κουτσούδη, γεννημένη το 1984, κατέκτησε την 5η θέση στο Ομαδικό Υγρού Στίβου Senior, την 8η στο Ομαδικό στους Ολυμπιακούς Αγώνες, την 5η στο Ομαδικό στο Πανευρωπαϊκό και την 9η στο Ομαδικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Τιμήθηκε με την 1η θέση στο ομαδικό στα Χανιά συμμετέχοντας στους Μεσογειακούς Αγώνες Κορασίδων , 2η θέση ομαδικό στη Γαλλία στους Μεσογειακούς Αγώνες Κορασίδων, 1η θέση στο ομαδικό στο Κάιρο στο Παγκόσμιο Β’ Κατηγορίας Γυναικών, 3η θέση στο ομαδικό Γυναικών στην Κωνσταντινούπολη και 3η θέση στο combo Γυναικών στη Μαδρίτη.

Η Αγγελική Βουχάρα γεννημένη το 1996, κατέκτησε την 1η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες Comen στα Xανιά σε ομαδικό και κόμπο. Επίσης κατέκτησε την 2η θέση στην κατηγορία Όπεν στους μεσογειακούς αγώνες στα Χανιά, την 5η θέση στο ομαδικό και την 5η θέση στο Κόμπο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νεανίδων στο Βελιγράδι. Τέλος κατέλαβε την 1η και 2η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες Comen στην Ιταλία και την 3η θέση στην κατηγορία Όπεν στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα στην Ιταλία.

Βικτώρια Κωνσταντινίδου γεννημένη το 1998, κατέκτησε την 3η πανελλήνια θέση στο τεχνικό και καλλιτεχνικό ομαδικό στο πρωτάθλημα συγχρονισμένης κολύμβησης κατηγορία γυναικών το 2016. Το ίδιο έτος τιμήθηκε με την 3η πανελλήνια θέση σε combo στο πρωτάθλημα συγχρονισμένης κολύμβησης κατηγορία γυναικών, ενώ συμμετέχει ως αθλήτρια σε όλα τα πανελλήνια πρωταθλήματα συγχρονισμένης κολύμβησης που διεξήχθησαν από το 2009 έως και το 2016.

Φθάνοντας στο σήμερα, το 2017 η ομάδα αριθμεί πάνω από 70 παιδιά που προπονούνται στα τμήματα : Φυτώριο, Προ Αγωνιστικό και Αγωνιστικό με διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα.